Lesbisch Archief Nijmegen, er is geen andere

lan-nieuwsbrief mei 2016

Lieve vriendinnen en vrienden

VPRO Hokjesman

We moeten natuurlijk laten weten dat Lesbisch Archief Nijmegen vrijdag a.s. te zien is bij VPRO's De Hokjesman. September 2015 kwam de crew van De Hokjesman in Nijmegen op bezoek. Een leuke en leerzame ervaring. Maria Engels nam Michael Schaap c.s. nog mee Pottendaal in. Want we hadden trots verteld dat veel dingen in onze wijk zo goed gaan. Dat wilde Michael wel meemaken. De crew eindigde bij Marij Derks in Koks, daar kregen we een 'lesbisch' biertje aangeboden.

De Hokjesman bij Marij in Koks We hebben geen idee wat er straks van de ruim vier uur aan opnames is overgebleven. We gaan het zien. Vrijdag 6 mei om 21.05 uur op NPO 2. Kijken!

 

Roze Geschiedenis Nijmegen

Roze Geschiedenis Nijmegen

De aankondiging van de LAN-inbreng bij De Hokjesman heeft op facebook enorm veel bezoek opgeleverd. Bij het schrijven van deze nieuwsbrief staat de teller op ruim 12.000! We denken daarom dat dit een goed moment is om de crowdfunding voor Roze Geschiedenis Nijmegen onder jullie aandacht te brengen. Met een nieuwe cover- en profielfoto op fb en een betere omschrijving van onze huidige werkzaamheden.

We voelen een nieuwe noodzaak. Misschien door de tijdgeest. Zeker door de inspirerende samenwerking met stichting Quest (Helm de Laat) voor het roze geschiedenis project. Lesbisch Archief Nijmegen is nog steeds het enige zelfstandige lesbisch archief van Nederland. We zijn 31 jaar jong en het werk wordt als altijd door vrijwilligers gedaan. Het is 2016 en wij vinden dat er teveel als vanzelfsprekend wordt genomen. Vandaar ons nieuwe motto: KEN JE EIGEN GESCHIEDENIS! Want, wanneer je je eigen geschiedenis kent, kun je begrijpen waar we nu staan. Zien wat er voor nodig was/is om verworvenheden te bevechten en te behouden. Dat niets beweegt wanneer je niets doet.

Neem nou Roze Woensdag. Die feestelijke dag tijdens de Vierdaagse kwam niet uit de lucht vallen. Bij Omroep Gelderland is een documentaire in de maak over 100 jaar Nijmeegse Vierdaagse. De redactie vermoedde - terecht - dat er misschien meer te vertellen viel dan feestverhalen. Ze namen contact met ons op. Good thinking!

Zomerfeesten 19851985

De 'andere' geschiedenis van Roze Woensdag hebben wij in de afgelopen weken opgegraven. Mappen met knipsels werden doorgespit, de opbrengst gedigitaliseerd en online gezet. We namen contact op met mensen die bij de rellen bij 't Bakkertje waren betrokken. We vonden aksievoerders die meeliepen in wandelklub 'Is het hier oorlog'. De gescande affiches en knipsels bleken een goede illustratie bij de 'andere' geschiedenis. Alles is gedeeld met Omroep Gelderland en met de organisatie van Roze Woensdag zelf. En natuurlijk geven de opgedoken verhalen weer aanleiding om verder te zoeken!